Blijf op de hoogte

Een echte of een neppe kerstboom op jouw bedrijfskerstfeest?

Een bedrijfskerstfeest organiseren brengt vaak een prangende vraag met zich mee: “Gaan we voor een echte of nep kerstboom?” Het lijkt een eenvoudige keuze, maar er zijn een aantal zaken die jouw keuze kunnen beïnvloeden.

Meten is Weten: Grondige Overweging van Opties

Bij het maken van deze beslissing geldt absoluut het gezegde ‘meten is weten’. Een grondige afweging van de opties is essentieel voordat de knoop wordt doorgehakt. Soms lijken beide keuzes even aantrekkelijk.

De Ecologische voetafdruk van nepbomen

De productie, het transport en het complexe recyclageproces van nepbomen genereren aanzienlijke CO2-uitstoot. Studies tonen aan dat een nepboom ongeveer 13 jaar gebruikt zou moeten worden om qua CO2-uitstoot gelijk te staan aan een echte boom. Het verwerkingsproces van een verouderde nepboom is ook vaak niet natuurvriendelijk, in de meeste gevallen belanden deze op de brandstapel.

Realiteit van nepbomen: korte levensduur

De harde realiteit is dat de gemiddelde levensduur van een nepboom verrassend kort is: na zo’n 6 jaar schaft men al een nieuwe aan vanwege slijtage, verlangen naar een nieuw model, enzovoorts. Dit gegeven alleen al maakt de keuze voor een echte boom, vooral een die met wortel in een pot wordt verkocht en later in de tuin kan worden geplant, een logischere keuze.

De meest duurzame boom

De meest duurzame boom is en blijft een echte kerstboom indien je deze jaarlijks terug zou planten zo dicht mogelijk bij de plaats waar hij het jaar daarna opnieuw opgezet zal worden.

Ideaal dus als je nog een stukje grond vrij hebt op je bedrijventerrein waar je je medewerkers elke dag opnieuw kan herinneren aan dat leuke feestje waar ze opnieuw naar kunnen uitkijken!

Decoratie

Tegenwoordig is er al heel wat circulair/recycled decoratie materiaal te vinden in de gewone winkels die er net zo leuk uit zien als de traditionele. Kies hierbij ook voor niet breekbare ballen zo heb je er eindeloos plezier van en moet je niet ieder jaar de gesneuvelde ballen aanvullen.

Veiligheid!

  • Plaats de kerstboom ver genoeg van warmtebronnen en gebruik zeker geen brandende kaarsen dichtbij maar ga voor een leuk alternatief van valse kaarsen die er net echt uit zien.
  • Kies voor een kerstboom in pot zo blijft de boom vochtig en kan je hem ook effectief terugplanten achteraf, zo zal hij minder snel vatbaar zijn voor vuur.
  • Sommige eventlocaties zullen jou ook verplichten om de bomen brandvertragend te behandelen.
  • Last but not least, voorzie steeds gekeurde brandblustoestellen die aangeduid staan dichtbij plaatsen die brandgevoelig zijn dit geld niet alleen voor kerstbomen maar ook voor technische installaties en de cateringruimte. Bij kerstbomen gebruik je best een schuimblusser.

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

Gilles De Backer
Founder & creative mind

Ook interessant

Helemaal into Utopia Events?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
©2024 — Utopia Events