Online webinar : "Hoe organiseer ik een creatief & duurzaam event"

Lijkt het jou ook een onbegonnen werk om een duurzaam event te organiseren? Bekijk dan onze online workshop om je eerste stappen te zetten naar een ecologisch & sociaal verantwoord event

Blijf op de hoogte

7 tips om een duurzaam evenement te organiseren

Verminder impact en vergroot positieve Invloed

Het organiseren van evenementen biedt een geweldige kans om klanten te binden, nieuwe producten te introduceren en de teamspirit binnen jouw bedrijf te versterken. Evenementen fungeren als het cement van onze samenleving, waar dialogen tot oplossingen leiden. Echter, de impact op onze planeet vraagt om bewuste keuzes die negatieve effecten verminderen en positieve effecten vergroten.

Duurzame keuzes voor een ecologisch en sociaal verantwoord event

1. Locatie

Kies een makkelijk bereikbare locatie met aandacht voor energiezuinigheid. Duurzame locaties herken je aan het Green-key label, wat garant staat voor naleving van strenge duurzaamheidseisen.

Een lijst van alle green-key locaties in België kan je hier vinden

Wij zijn alvast grote fan van De Elisabethzaal in Antwerpen & het Van der valk hotel in Gent voor hun doorgedreven duurzaamheidsvisie!

2. Mobiliteit

Stimuleer gebruik van openbaar vervoer en carpooling. Overweeg zelfs bussen voor personeel, verminderend niet alleen milieu-impact maar ook zorgend voor veilig vervoer na afloop. Voor mobiliteitsplanning kun je experts zoals Traject raadplegen.

3. Catering

Werk samen met lokale cateraars die seizoensgebonden producten gebruiken en een duurzaamheidsverhaal hebben. Kies voor fairtrade producten en betrek bedrijven zoals Kompaan, die samenwerken met anders getalenteerde mensen. Een 360° duurzame cateraar vermindert foodwaste en doneert ongebruikt voedsel volgens voedselagentschapsrichtlijnen. Eten dat niet kan weggegeven worden wordt gescheiden van het gewone afval en wordt verwerkt tot bio-massa.

4. Goodies

Overweeg functionele goodies met een circulair verhaal en vermijd “Made in China” producten. Let op: zelfs circulaire producten hebben uitstoot bij herwerking tot een nieuw product.

Ter voorbeeld op het OMConference mocht één partner Team sunday een gift meegeven, uiteraard waren kousen een goede keuze want iedereen heeft wel eens nood aan een nieuw paar! :)

 

5. Inclusiviteit

Zorg voor toegankelijke locaties en houd rekening met diverse dieetwensen (vegetarisch, halal, allergieën) om een inclusieve sfeer te creëren waar iedereen welkom is.

 

6. Diversiteit

Biedt een rijke en boeiende dialoog door een evenwichtige mix van sprekers met diverse nationaliteiten en geslachten.

Zorg ook voor een open personeelsbeleid bij alle leveranciers en partners zodat ook daar voldoende aandacht is voor diversiteit, uiteindelijk maken.

Effectieve communicatie voor duurzame resultaten

Een duurzaam evenement bereikt pas echt succes als de inspanningen en resultaten effectief worden gecommuniceerd. Moderne tools kunnen de impact berekenen en het ‘Give-back’ principe toepassen voor lokale initiatieven zoals behoud van biodiversiteit, boomplantacties en installatie van bio-massacentrales.

Dit verhaal passen we ook toe voor onze eigen concepten zoals Dinner with the Queen en zo komen we tot een mooie teruggifte waarbij we niet alleen de natuur ondersteunen maar ook lokale communities die er letterlijk en figuurlijk de vruchten van kunnen plukken.

7. Data & rapporteren over jouw duurzaam event

Een data event collector tool biedt niet alleen de mogelijkheid om de exacte impact van een evenement te berekenen, maar maakt ook transparante duurzaamheidsrapporten mogelijk. Het delen van deze rapporten met de buitenwereld en interne teams toont aan dat duurzaamheid niet slechts een interne kwestie is, maar een integraal onderdeel van elke stap, van inkoop bij toeleveranciers tot samenwerkingen met partners.

Conclusie

het organiseren van een duurzaam evenement vraagt om weloverwogen keuzes op alle fronten. Door bewust te handelen en transparant te communiceren, creëren bedrijven niet alleen een positieve impact tijdens evenementen maar stimuleren ze ook blijvende veranderingen voor een groenere toekomst.

Wil je graag in dialoog gaan over jouw volgend creatief en duurzaam event?

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

Gilles De Backer
Founder & creative mind

Ook interessant

Helemaal into Utopia Events?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
©2024 — Utopia Events