Het is een prachtige locatie, we zijn dan ook meer dan trots dat wij hier evenementen mogen organiseren”, aldus Frédéric en Gilles De Backer, vader en zoon, de namen achter Utopia Events. Onbekend zijn ze in Gent zeker niet, Gilles was vroeger vooral organisator van feestconcepten, onder meer in Art Cube en vroeger in Culture Club. Ook het culinaire gebeuren Dinner with the Queen met topchef Lieven Lootens is van hun hand. “Wat we eerst hebben gedaan, is de buurt gerust gesteld. Hier komen geen wilde feesten meer, geen geluidsoverlast, geen andere problemen. De voorbije jaren is dat op deze locatie wel anders geweest.”
“De Baudelokapel wordt nu een polyvalente evenementenlocaties. Beurzen, seminaries, alles kan hier, en het kan coronaproof. We hebben verschillende in- en uitgangen, we hebben looplijnen, er komt luchtverversing. De voorbije weken hebben we al enkele keren proefgedraaid, en dat loopt perfect.” De foodstandjes die bij de Holy Foodmarket waren ingewerkt in de zijbeuken zijn terug uitgebroken, ook de enorme toog die in de middenbeuk stond, is weg. Het gebouw geeft daardoor terug het imposante gevoel van een kerkgebouw. “Maar het is perfect mogelijk om hier terug te compartimenteren, mocht een klant dat willen”, klinkt het. Ook het aanpalende gebouw is overigens geannexeerd, ook daar zijn nog twee seminarieruimtes gemaakt, waar tot 45 mensen in kunnen.
Mozart
“Wat we echt willen doen, is deze kapel teruggeven aan het volk”, aldus Gilles. “Daarom gaan we de kapel verschillende keren per jaar verhuren aan sociaal-culturele verenigingen, aan speciale voorwaarden. Commercieel is dat niet, maar deze ruimte is zo mooi dat iedereen ervan moet kunnen genieten. Dit gebouw heeft een heel rijke geschiedenis. Het dateert van 1259 en deed toen dienst als refugehuis. Later heeft Mozart hier nog opgetreden, en dat is geen stadslegende. De pedalen waarop hij toen heeft gespeeld liggen hier nu nog boven in het torentje, maar daar kunnen we helaas niet bij.”
Blikvanger in de nieuwe Baudelokapel is een kunstwerk in mos, dat als altaarstuk aan de muur is bevestigd. Het is van de hand van Marieke Vos van MosMuur, die het eigenlijk had gemaakt voor de Floraliën in mei, maar die gingen niet door. “Dit werk beeldt het Lam Gods in mos uit”, zegt ze. “Het is dan ook geweldig dat het nu als altaarstuk in een Gentse kapel kan hangen. Waar het een definitieve plek krijgt, staat nog niet vast, maar voorlopig staat het hier alvast perfect. Hier zal het de aandacht krijgen die het verdient.”